v

Les Terres de l’Ebre estan situades a la zona més meridional de Catalunya. Reben el nom pel riu Ebre que les banya i alimenta, deixant al seu pas un territori de gran riquesa natural, amb dos parcs naturals, platges per a tots els gustos, muntanyes salvatges i pobles plens d’encant.

Més cap a l’interior trobem grans extensions dedicades a el cultiu dels cítrics, camps de vinyes i oliveres mil·lenàries que estan presents a les Terres de l’Ebre des de temps immemorials i de les quals es produeix oli d’oliva verge i gran varietat de vins de reconegut prestigi.

Lluny de les aglomeracions i dels circuits turístics convencionals, et trobes un territori que ha captivat tota mena de civilitzacions: els ibers, els romans, els àrabs, els jueus i els cristians … El pas de totes aquestes cultures ha deixat un important llegat que es fa notar en les tradicions populars, els monuments, la parla i, també, en el caràcter de la gent.

1. Naturalesa a les Terres de l’Ebre
La naturalesa de les terres que banya el riu Ebre és tan diversa com fascinant. Aquests són alguns dels espais ineludibles:

Parc Natural del Delta de l’Ebre
Amb 7.736 ha aquest és l’espai humit més extens de tot Catalunya, en el qual es desenvolupa un ecosistema únic, encara que el que millor es coneixen són aus. Un lloc de canvi constant, tant natural com culturalment, imprescindible per visitar.

Parc Natural dels Ports
Un altre gran espai en aquestes terres, que res tenen a veure amb el Delta. Refugi de moltes espècies animals i vegetals, està situat a les muntanyes dels Ports. Els dominis de l’massís arriben territoris d’Aragó i de la Comunitat Valenciana.

Les platges i el litoral
Cales entre penya-segats a la zona nord, espaioses, turqueses i daurades a la zona sud. Recorreguda per antics camins com el GR-92 (sender de la Mediterrània), la costa de les Terres de l’Ebre sorprèn a tots.

2. Turisme actiu i el riu Ebre
Els espais naturals de les Terres de l’Ebre no són només llocs de contemplació. També són autèntics llocs d’oci per acabar amb la rutina i participar activament de l’entorn.

Turisme ornitològic
El birdwatching a les Terres de l’Ebre és fascinant, com ho són les aus que sobrevolen el seu territori. Vistosos flamencs, abejuracos, limícoles o voltors, entre d’altres aus, dominen la zona. Una destinació de luxe per a l’autèntic BirdWatcher.

Senderisme i cicloturisme
Caminar entre muntanyes o aiguamolls. Descobrir un territori lentament, amb tot el desplegament cromàtic i sonor de la seva naturalesa. Els senderistes compten amb espais com els Ports, de Delta de l’Ebre o de la Serra del Montsià i els penya-segats costaners. Per als que gaudeixen dels passejos amb bicicleta, els camins rurals entre camps d’arròs, els senders de Delta de l’Ebre o la Via Verda de la Terra Alta i el Baix Ebre són especialment atractius.

Navegació fluvial
Des Riba-roja d’Ebre fins a la desembocadura del riu queda comprès un espai d’aproximadament 125 km navegables des del qual descobrir les meravelles naturals de la llera del riu. En caiac, piragua o també a bord d’un petit creuer des d’Ascó a Amposta, la navegació fluvial a les Terres de l’Ebre obre un nou món de possibilitats als viatgers.

3. El patrimoni cultural i gastronomia
A mesura que el riu Ebre ha anat posant sediments per formar el Delta, els habitants de les Terres de l’Ebre també ha anat conformant un patrimoni, material i immaterial, únic al llarg de tota la seva història. Una part fonamental de la seva cultura és, també, la bona taula. A les Terres de l’Ebre trobem productes de qualitat i unes receptes delicioses que transmeten aquelles emocions que els monuments o el paisatge no són capaços de mostrar al viatger.

Rutes històriques
Els romans i musulmans, i després els cristians, van configurar la riquesa cultural amb que avui compten les comarques ebrenques, amb escenaris com Ulldecona, Freginals o Tivissa amb les seves pintures prehistòriques declarades Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. A les fortaleses templeres de Tortosa o Miravet, els escenaris de la Batalla de l’Ebre durant la Guerra Civil Espanyola o fins i tot poblats ibers com el de Tivissa o Alcanar.

Recreacions i festes
També els habitants d’aquestes terres organitzen anualment recreacions i festes d’interès com la de el Renaixement a Tortosa, el Mercat Ibèric d’Alcanar, les festes medievals de Batea o la Passió d’Ulldecona, per promoure, conèixer i gaudir de la història.

Productes únics i jornades gastronòmiques
L’arròs de les Terres

 de l’Ebre i el seu oli d’oliva, el peix i el marisc, els préssecs, les taronges o les carxofes, aquest vi mediterrani amb Denominació d’Origen (Terra Alta) i fins a la mel. Aquesta riquesa gastronòmica es veu reflectida en les festes de el Vi i de la Clotxa, la festa de la Mel celebrada a Perelló i Arnes, la festa de la Verema a Corbera d’Ebre. Durant les Jornades Gastronòmiques de l’Arrós, del Recapte o de l’Oli d’Oliva, els restaurants de la zona despleguen les seves millors armes: els colors, els sabors i les olors.

 

 

Terres de l’Ebre: paisatge, cultura i sabor